Bóbita csoport hírei

Bóbiták februárja

A hónap folyamán az állatok témakörrel foglalkoztunk. Megismertük élőhelyüket, különválogattuk a házi, erdei, vadon és állatkertben élőket. A háziállatok hasznát jól tudtuk érzékeltetni, amikor az élelmiszer boltban megnéztük a hús és tejtermékeket. Vásároltunk egy kis kóstolót is.


Olyan verseket, meséket hallgattunk, amelyek az állatokról szólnak, és a foglalkozásokba is ezeket építettük be. Rajzoltunk, festettünk, origamit készítettünk, a matematika foglalkozás eszközei is állatok voltak.
Közben folyamatosan készültünk a farsangra és zenei hetet is tartottunk, ahol hangszereket ismertünk meg, és különféle zenei felvételeket hallgattunk hangkazettáról, CD-ről.


A farsangi mulatság nagyon jól sikerült, a szülők ?bohóckodása" és egy meseelőadás tette még színesebbé.
Húshagyó kedden az egész óvoda közösen búcsúztatta el a telet. Koszorút készítettünk, amit a helyi patakba dobtunk, és kívántuk, hogy a téllel együtt minden rosszat vigyen el a víz.

Bóbita január

A téli szünetet követően örömmel fogadták egymást a gyerekek, elmesélték ki, mit kapott karácsonyra. Ismét elővehették a karácsonyra kapott új játékokat. Elkezdődtek a kezdeményezések, foglalkozások, egyéni fejlesztések. Végre megérkezett a tél, gyermekek örömére. Sok lehetőség a tapasztalatszerzésre, mozgásra, edzésre. A kellemes időt kihasználva sokat tartózkodtunk a szabadban, udvaron a gyermekekkel. Rendszeresen etettük a madarakat. Játéktevékenység mellett, naponta más-más tervezett tevékenységet ajánlottunk fel a gyermekeknek. Vizuális tevékenység közben különféle technikákkal ismerkedtek meg, ill. gyakorolták. Nagyon szeretnek énekelni, táncolni egyik legkedveltebb tevékenység. Fontos számukra a szervezett mozgás. Mindennap nap hallgattak mesét és verseltünk. Játékos formában matematikai tapasztalatszerzésre is van lehetőségük. Környezeti nevelés során, a tél mellett foglalkoztunk a házi, ház körül élő állatokkal.

Bóbita december

Ez a hónap nagyon mozgalmas volt a gyerekek és a felnőttek számára egyaránt.
December 5-én elsétáltunk a parkerdőbe, a vadon élő állatokat ajándékoztuk meg eleséggel, amit a gyerekek otthonról hoztak. Mi voltunk a "Zöldmikulások". Szeretnénk, ha a gyerekek megtanulnák, hogy ezeken az állatokon is tudunk segíteni, gondoskodhatunk róluk.
Még ezen a napon nagy meglepetés várt minket a tornateremben. A szülők mesejelenettel ajándékozták meg a gyerekeket. A jelmezek nagyon ötletesek, az előadás színvonalas és szórakoztató volt.
December 6-án megérkezett a várva-várt Télapó. A gyerekek nagyon türelmesek voltak, ügyesen felköszöntötték, majd mindenki kapott tőle édességcsomagot.
December 7-én nyitott matematikai foglalkozást szerveztünk a nagycsoportos gyermekek szüleinek, de sajnos senki sem élt a lehetőséggel. Szerettük volna bemutatni hogyan szervezünk meg egy-egy foglalkozást, a szülő betekintést nyerhetett volna gyermeke tanulási tevékenységébe.
A karácsonyváró keretében szerveztük meg a nyitott barkács-délutánt, ahol közösen készítettünk díszeket és mézeskalácsot sütöttünk. Mindegyik csoportból jöttek szülők, volt, akinek az egész családja részt vett. Vidám hangulatban töltöttük el a délutánt.
Csoportunk szerepelt a községi karácsonyi ünnepségen.
A téli szünet előtti három napra is szerveztünk egy-egy programot, megvendégeltük a madarakat, ellátogattunk a templomba.
Az óvoda karácsonyi ünnepségét december 21-én délelőtt tartottuk. Mindegyik csoport énekelt, verset mondott. A fenntartó önkormányzat vezetősége átadta az ajándék játékokat. A gyerekek örömmel fogadták a meglepetést, és a délelőtt hátralévő részében midet kibontottuk, és kezdődhetett a játék.

Községi karácsonyi ünnepség

Az óvodánkat ebben az évben a Bóbita csoport képviselte a községi ünnepélyen.

Bóbita csoport mindennapjai - november

Az őszi szünet után ismét együtt volt a csoport. Örültek egymásnak a gyerekek, barátok játszótársak. Folytatódtak a kezdeményezések, foglalkozások, egyéni fejlesztések. Elkezdődtek a tehetség műhelyek, ahol minden nagycsoportos gyermek képességének kibontakoztatására törekszünk. Az egészséges életmód, nagyon fontos számunkra. Ebben az időszakban különös figyelmet fordítottunk a testünk témának, egészség - betegség és a megelőzés fontosságának. A mindennapos mozgás elengedhetetlen, sokat tartózkodtunk a szabadban. A napi tervezett tevékenységek mellett, igyekeztünk érdekes és új tapasztalatokat biztosítani a gyermekek számára. Voltunk a fogorvosnál és az orvosnál. A hónap végén elkezdődött az adventi készülődés. Beszélgettünk, elkészítettük az adventi koszorút, majd meggyújtottuk az első gyertyát. Mikulásvárás során verseket, dalokat tanultunk, folyamatosan barkácsoltunk.

Bóbiták naplója folytatódik ...

A visszaszoktatás, néhány új kisgyermek fogadása problémamentes volt. A gyerekek ismerték egymást, a játszó csoportok "baráti" kapcsolatok gyorsan kialakultak. Elkezdődtek a kezdeményezések, foglalkozások, a gyermekek egyéni fejlesztése. Bozsik Program keretében ovifoci - edzésen és sportfoglalkozáson vesznek részt a nagycsoportosok. Évek óta hagyomány, hogy óvodások is köszöntik az időseket a községünk által szervezett "Szép korúak fesztiválján". Idén, a bóbita csoport készült nagy örömmel. Köszönjük a kedves szülőknek a támogató hozzáállását, hogy elhozták gyermekeiket a rendezvényre. Minden évben lehetőséget biztosítunk fotózásra, ami a napokban megtörtént. Hamarosan elkészülnek a képek, amivel megörvendeztethetik a családtagjaikat. Fontos számunkra az egészséges életmód, azon belül a mozgás, edzés. A jó időt kihasználva sokat voltunk a szabadban, udvaron, játszótéren és a közeli parkban. Örömmel fogadtuk az intézet meghívását, a nagycsoportos és középsős gyermekekkel megnézhettük a Vitéz László c. bábjátékot. A napi tervezett tevékenységek mellett, igyekeztünk érdekes és új tapasztalatokat biztosítani. Gyaloglók világnapján az erdőben jártunk, töklámpást készítettünk, őszi terméseket gyűjtöttük barkácsoltunk belőle, terményeket kóstoltunk, feldolgoztuk a gyermekek nagy örömére. Ez a néhány fotó önmagáért beszél.

Szépkorúak fesztiválja

Évek óta hagyomány, hogy óvodások is köszöntik az időseket a községünk által szervezett Szépkorúak Fesztiválján. Idén, a Bóbita csoport készült nagy örömmel. Köszöntő verset tanultak és néhány körjátékot adtak elő. A hangulatot fokozta, hogy felvették a gyerekek óvodánk a néptáncos ruháit. Köszönjük a kedves szülőknek a támogató hozzáállását, azt, hogy elhozták gyermekeiket a rendezvényre.

Bóbita csoport - szeptember

Szeptember 1-én csoportunk 23 kisgyerekkel kezdte meg a nevelési évet. Ebből 9 nagycsoportos, 6 középsős, 8 fő kiscsoportos korú.
Az első napok a visszaszoktatásról szóltak, hiszen a nyári szünet után újra kellett rögzíteni a korábban kialakított szokásokat, vissza kellett zökkeni az óvodai napirendbe. A gyerekek zöménél ez nem jelentett problémát, örömmel fogadták a rég nem látott társaikat, barátaikat, folyamatosan bekapcsolódtak az óvodai tevékenységekbe. Csak néhány kiscsoportos volt kicsit bátortalan, bizonytalan, akik a múlt év végén kezdték el az óvodát, kevés időt töltöttek még a csoportunkban. A nagyobbak ügyesen bevonták őket a játékba, segítettek nekik a gondozási tevékenységekben, főleg az öltözködés terén.

Már az első héten elkezdtük a különböző nevelési tevékenységeket, a gyerekek mesét, verset hallgattak, dalos játékokat játszottunk, környezet megismerése keretében az őszi évszak témakörben bővítettük ismereteinket. Ez utóbbi megvalósításához gyakran sétáltunk a közvetlen tapasztalatszerzés érdekében. A gyerekek nagyon szeretnek rajzolni, festeni, erre is bőven volt lehetőségük. A mozgás nagyon fontos tevékenység, ezt napi rendszerességgel végezzük is, a gyerekek nagy örömére. Minden alkalmat kihasználunk a matematikai tapasztalatok szerzésére, de a két nagyobb csoport számára külön foglalkozást is szervezünk heti rendszerességgel.

A foglalkozások szervezésénél figyelembe vesszük a gyerekek életkorát, érdeklődését, fejlettségét, a tervezett tevékenység megvalósítás lehetőségét.

Nyitott napok a Bóbita csoportban

Nagy hangsúlyt helyezünk a nyitottságra, ezért egyre több közös programot szervezünk a Szülőkkel. A szülők többsége igényli, hogy ne csak rendezvények alkalmával, hanem napi tevékenységek során, élethelyzetekben is láthassák gyermekeiket az óvodai csoportban.

Bővebben: Nyitott napok a Bóbita csoportban

A Bóbita csoport madarai

Januárban nagyon hideg volt, az itt telelő madarak etetését nagyon fontosnak tartottuk. A gyerekek hoztak madáretetőt, ennivalót számukra, (magokat, tepertőt). Figyeltük, hogyan csipegettek. Közben sok mesét, verset tanultunk és megtapasztaltuk, hogyan kell gondoskodni róluk, és felelősséget vállalni értük.

Bővebben: A Bóbita csoport madarai

logo-befektetes

logo-szechenyi

logo-magyary

lofo-eu

Ki olvas minket?

Oldalainkat 64 vendég és 0 tag böngészi