Bóbita csoport hírei

Bóbiták júniusa

Bóbiták májusa

Ebben a hónapban nagyon sok esemény, program volt a csoportban. Folyamatosan figyeltük a tavaszt, évszak jellemzőire, tapasztalatszerzésre nagy hangsúlyt fordítottunk.

Anyák napjára minden kis gyermek készített ajándékot életkorának, képességeinek megfelelő szinten. Arra törekedtünk, hogy önálló munkák készüljenek. Szorgalmasan gyakoroltunk néhány dalt, verset és egy kis rövid jelenetet. Ünnepségről külön fotók készültek.
Madarak fák napján, közvetlenül tapasztalták meg az ébredő természetet, távcsővel figyeltük a madarak életét és csendben hallgattuk a madarak ?beszédét".

Több alkalommal fogadtuk a leendő tanító nénit, aki ismerkedett az iskolába készülő gyermekekkel.
Óvoda szinten gyermeknap volt szervezve, legnagyobb sikere az ugráló váraknak volt.
A tanévet, évzáró műsorral és a nagycsoportosok búcsúztatásával zártuk. Óvodánkban ez régi hagyomány, és szülői igény. Elbúcsúztunk az óvoda dolgozóitól és dadus néninktől is.

Bóvita évzáró

Bóbita anyák napja

Bóbiták áprilisa

Ebben a hónapban is sok esemény, program volt a gyermekek számára. Tavaszi megfigyelések folyamatosak voltak, barkácsolások, vizuális tevékenységek mindennap szerveződtek. Húsvéti ünnepkört is megtartottuk. A tavaszi szünetet követően kirándultunk Patcára, a Katica tanyára, melyet kitörő örömmel fogadtak a gyerekek. Órát látogattunk az első osztályban a leendő első osztályosokkal. Megismertük az épület komplexumot, tanító néniket és milyen is egy tanóra. Csoportban dolgozó egyik óvó néni, nyugdíjba vonult, elköszöntünk Tőle. Sokat tartózkodtunk a szabadban, játszótéren. Elkezdtük az anyák napi készülődést, versek és dalok tanulását.

Bóbiták kirándulása

Bóbita húsvét

Bóbiták márciusa

Ebben a hónapban folyamatosan nyomon követtük a tavasz érkezését. Séták alkalmával közvetlenül tapasztalhattuk meg az ébredő természetet.

A közlekedési témakör keretében megismertük a gyalogos közlekedés szabályait, ellátogattunk egy helyi autószervizbe, utaztunk autóbuszon, foglalkozásokon rendszereztük a közlekedési eszközöket különböző szempontok szerint.
Rendőrség szervezésében előadáson vettek részt a nagyobb gyerekek, ahol a gyalogos és kerékpáros közlekedés szabályait ismerhették meg vetítés segítségével. Egy másik alkalommal ezt gyakorolhatták is egy rögtönzött kresz-pályán, rendőr néni vezetésével.

Március 15-i megemlékezést a csoportban is megszerveztük, büszkén viselték a kokárdát, a nagyobbak a községi ünnepségen is részt vettek.

A Víz világnapja alkalmával egy közeli patakhoz mentünk, ahol szomorúan láttuk, hogy az emberek mennyire nem vigyáznak vizeinkre, hiszen rengeteg szemetet dobáltak bele. Néhányat próbáltunk ?kipecázni", de sajnos ez nem elégséges. Sokat beszélgettünk a vizek tisztaságának megóvásáról, a vízzel való takarékosságról.
A nagycsoportos gyerekek számára elkezdődtek az iskola által szervezett "Manó-tanodai" foglalkozások, és játékos formában ismerkedni kezdtek az angol és német nyelvvel.

Logopédusunk és a fejlesztő pedagógusunk nyílt napot szervezett a foglalkozásokon részt vevő gyermekek szülei számára, de sajnos kevesen éltek a lehetőséggel.

Bóbiták februárja

A hónap folyamán az állatok témakörrel foglalkoztunk. Megismertük élőhelyüket, különválogattuk a házi, erdei, vadon és állatkertben élőket. A háziállatok hasznát jól tudtuk érzékeltetni, amikor az élelmiszer boltban megnéztük a hús és tejtermékeket. Vásároltunk egy kis kóstolót is.


Olyan verseket, meséket hallgattunk, amelyek az állatokról szólnak, és a foglalkozásokba is ezeket építettük be. Rajzoltunk, festettünk, origamit készítettünk, a matematika foglalkozás eszközei is állatok voltak.
Közben folyamatosan készültünk a farsangra és zenei hetet is tartottunk, ahol hangszereket ismertünk meg, és különféle zenei felvételeket hallgattunk hangkazettáról, CD-ről.


A farsangi mulatság nagyon jól sikerült, a szülők ?bohóckodása" és egy meseelőadás tette még színesebbé.
Húshagyó kedden az egész óvoda közösen búcsúztatta el a telet. Koszorút készítettünk, amit a helyi patakba dobtunk, és kívántuk, hogy a téllel együtt minden rosszat vigyen el a víz.

Bóbita január

A téli szünetet követően örömmel fogadták egymást a gyerekek, elmesélték ki, mit kapott karácsonyra. Ismét elővehették a karácsonyra kapott új játékokat. Elkezdődtek a kezdeményezések, foglalkozások, egyéni fejlesztések. Végre megérkezett a tél, gyermekek örömére. Sok lehetőség a tapasztalatszerzésre, mozgásra, edzésre. A kellemes időt kihasználva sokat tartózkodtunk a szabadban, udvaron a gyermekekkel. Rendszeresen etettük a madarakat. Játéktevékenység mellett, naponta más-más tervezett tevékenységet ajánlottunk fel a gyermekeknek. Vizuális tevékenység közben különféle technikákkal ismerkedtek meg, ill. gyakorolták. Nagyon szeretnek énekelni, táncolni egyik legkedveltebb tevékenység. Fontos számukra a szervezett mozgás. Mindennap nap hallgattak mesét és verseltünk. Játékos formában matematikai tapasztalatszerzésre is van lehetőségük. Környezeti nevelés során, a tél mellett foglalkoztunk a házi, ház körül élő állatokkal.

Bóbita december

Ez a hónap nagyon mozgalmas volt a gyerekek és a felnőttek számára egyaránt.
December 5-én elsétáltunk a parkerdőbe, a vadon élő állatokat ajándékoztuk meg eleséggel, amit a gyerekek otthonról hoztak. Mi voltunk a "Zöldmikulások". Szeretnénk, ha a gyerekek megtanulnák, hogy ezeken az állatokon is tudunk segíteni, gondoskodhatunk róluk.
Még ezen a napon nagy meglepetés várt minket a tornateremben. A szülők mesejelenettel ajándékozták meg a gyerekeket. A jelmezek nagyon ötletesek, az előadás színvonalas és szórakoztató volt.
December 6-án megérkezett a várva-várt Télapó. A gyerekek nagyon türelmesek voltak, ügyesen felköszöntötték, majd mindenki kapott tőle édességcsomagot.
December 7-én nyitott matematikai foglalkozást szerveztünk a nagycsoportos gyermekek szüleinek, de sajnos senki sem élt a lehetőséggel. Szerettük volna bemutatni hogyan szervezünk meg egy-egy foglalkozást, a szülő betekintést nyerhetett volna gyermeke tanulási tevékenységébe.
A karácsonyváró keretében szerveztük meg a nyitott barkács-délutánt, ahol közösen készítettünk díszeket és mézeskalácsot sütöttünk. Mindegyik csoportból jöttek szülők, volt, akinek az egész családja részt vett. Vidám hangulatban töltöttük el a délutánt.
Csoportunk szerepelt a községi karácsonyi ünnepségen.
A téli szünet előtti három napra is szerveztünk egy-egy programot, megvendégeltük a madarakat, ellátogattunk a templomba.
Az óvoda karácsonyi ünnepségét december 21-én délelőtt tartottuk. Mindegyik csoport énekelt, verset mondott. A fenntartó önkormányzat vezetősége átadta az ajándék játékokat. A gyerekek örömmel fogadták a meglepetést, és a délelőtt hátralévő részében midet kibontottuk, és kezdődhetett a játék.

Községi karácsonyi ünnepség

Az óvodánkat ebben az évben a Bóbita csoport képviselte a községi ünnepélyen.

Bóbita csoport mindennapjai - november

Az őszi szünet után ismét együtt volt a csoport. Örültek egymásnak a gyerekek, barátok játszótársak. Folytatódtak a kezdeményezések, foglalkozások, egyéni fejlesztések. Elkezdődtek a tehetség műhelyek, ahol minden nagycsoportos gyermek képességének kibontakoztatására törekszünk. Az egészséges életmód, nagyon fontos számunkra. Ebben az időszakban különös figyelmet fordítottunk a testünk témának, egészség - betegség és a megelőzés fontosságának. A mindennapos mozgás elengedhetetlen, sokat tartózkodtunk a szabadban. A napi tervezett tevékenységek mellett, igyekeztünk érdekes és új tapasztalatokat biztosítani a gyermekek számára. Voltunk a fogorvosnál és az orvosnál. A hónap végén elkezdődött az adventi készülődés. Beszélgettünk, elkészítettük az adventi koszorút, majd meggyújtottuk az első gyertyát. Mikulásvárás során verseket, dalokat tanultunk, folyamatosan barkácsoltunk.

Bóbiták naplója folytatódik ...

A visszaszoktatás, néhány új kisgyermek fogadása problémamentes volt. A gyerekek ismerték egymást, a játszó csoportok "baráti" kapcsolatok gyorsan kialakultak. Elkezdődtek a kezdeményezések, foglalkozások, a gyermekek egyéni fejlesztése. Bozsik Program keretében ovifoci - edzésen és sportfoglalkozáson vesznek részt a nagycsoportosok. Évek óta hagyomány, hogy óvodások is köszöntik az időseket a községünk által szervezett "Szép korúak fesztiválján". Idén, a bóbita csoport készült nagy örömmel. Köszönjük a kedves szülőknek a támogató hozzáállását, hogy elhozták gyermekeiket a rendezvényre. Minden évben lehetőséget biztosítunk fotózásra, ami a napokban megtörtént. Hamarosan elkészülnek a képek, amivel megörvendeztethetik a családtagjaikat. Fontos számunkra az egészséges életmód, azon belül a mozgás, edzés. A jó időt kihasználva sokat voltunk a szabadban, udvaron, játszótéren és a közeli parkban. Örömmel fogadtuk az intézet meghívását, a nagycsoportos és középsős gyermekekkel megnézhettük a Vitéz László c. bábjátékot. A napi tervezett tevékenységek mellett, igyekeztünk érdekes és új tapasztalatokat biztosítani. Gyaloglók világnapján az erdőben jártunk, töklámpást készítettünk, őszi terméseket gyűjtöttük barkácsoltunk belőle, terményeket kóstoltunk, feldolgoztuk a gyermekek nagy örömére. Ez a néhány fotó önmagáért beszél.

Szépkorúak fesztiválja

Évek óta hagyomány, hogy óvodások is köszöntik az időseket a községünk által szervezett Szépkorúak Fesztiválján. Idén, a Bóbita csoport készült nagy örömmel. Köszöntő verset tanultak és néhány körjátékot adtak elő. A hangulatot fokozta, hogy felvették a gyerekek óvodánk a néptáncos ruháit. Köszönjük a kedves szülőknek a támogató hozzáállását, azt, hogy elhozták gyermekeiket a rendezvényre.

Bóbita csoport - szeptember

Szeptember 1-én csoportunk 23 kisgyerekkel kezdte meg a nevelési évet. Ebből 9 nagycsoportos, 6 középsős, 8 fő kiscsoportos korú.
Az első napok a visszaszoktatásról szóltak, hiszen a nyári szünet után újra kellett rögzíteni a korábban kialakított szokásokat, vissza kellett zökkeni az óvodai napirendbe. A gyerekek zöménél ez nem jelentett problémát, örömmel fogadták a rég nem látott társaikat, barátaikat, folyamatosan bekapcsolódtak az óvodai tevékenységekbe. Csak néhány kiscsoportos volt kicsit bátortalan, bizonytalan, akik a múlt év végén kezdték el az óvodát, kevés időt töltöttek még a csoportunkban. A nagyobbak ügyesen bevonták őket a játékba, segítettek nekik a gondozási tevékenységekben, főleg az öltözködés terén.

Már az első héten elkezdtük a különböző nevelési tevékenységeket, a gyerekek mesét, verset hallgattak, dalos játékokat játszottunk, környezet megismerése keretében az őszi évszak témakörben bővítettük ismereteinket. Ez utóbbi megvalósításához gyakran sétáltunk a közvetlen tapasztalatszerzés érdekében. A gyerekek nagyon szeretnek rajzolni, festeni, erre is bőven volt lehetőségük. A mozgás nagyon fontos tevékenység, ezt napi rendszerességgel végezzük is, a gyerekek nagy örömére. Minden alkalmat kihasználunk a matematikai tapasztalatok szerzésére, de a két nagyobb csoport számára külön foglalkozást is szervezünk heti rendszerességgel.

A foglalkozások szervezésénél figyelembe vesszük a gyerekek életkorát, érdeklődését, fejlettségét, a tervezett tevékenység megvalósítás lehetőségét.

Nyitott napok a Bóbita csoportban

Nagy hangsúlyt helyezünk a nyitottságra, ezért egyre több közös programot szervezünk a Szülőkkel. A szülők többsége igényli, hogy ne csak rendezvények alkalmával, hanem napi tevékenységek során, élethelyzetekben is láthassák gyermekeiket az óvodai csoportban.

Bővebben: Nyitott napok a Bóbita csoportban

A Bóbita csoport madarai

Januárban nagyon hideg volt, az itt telelő madarak etetését nagyon fontosnak tartottuk. A gyerekek hoztak madáretetőt, ennivalót számukra, (magokat, tepertőt). Figyeltük, hogyan csipegettek. Közben sok mesét, verset tanultunk és megtapasztaltuk, hogyan kell gondoskodni róluk, és felelősséget vállalni értük.

Bővebben: A Bóbita csoport madarai

Infoblokk honlapra

logo-befektetes

logo-szechenyi

logo-magyary

lofo-eu

Ki olvas minket?

Oldalainkat 64 vendég és 0 tag böngészi