Falunk bemutatása

falubemutSomogyvár és a Kupavár-hegyi történelmi emlékhely, a Balatontól délre, 26 kilométerre, a Kaposvár-Fonyód közötti út mellett, 32 kilométerre a megyeszékhelytől található. Itt halad a Fonyód-Kaposvár közötti vasút, melyen állomása van. Közeli város a közúton jól elérhető a Marcali is.

A szélesen elterülő Somogyvárt 17 utca tagolja, melyek egyetlen kivétellel szilárd burkolatúak. A közel 2000 fős falu gondozott, rendezettek, parkosítottak a közterek, az otthonok többségét földgázzal fűtik.

Lakott településrész Vityapuszta, ahol 270-en és Beslia-hegy, ahol nyolcvan élnek. Az egykor a Széchenyi-családot szolgáló kastélyba 1946-ban speciális általános iskolát és nevelőotthont költöztettek, falai között fogyatékos gyermekekkel foglalkoznak. 1997-ben adták át az intézmény 500 személyesre bővített korszerű, minden igényt kielégítő konyháját és éttermét. A kastélyba nyugodtan bekopogtathat az utazó, hogy a régi faragásait őrző előcsarnokot és a bencés apátság egykori, rekonstruált épületének makettjét megcsodálhassa. A kastély diákotthona nyáron vendégek fogadására is alkalmas, nagyobb létszámú csoportok is elhelyezést kaphatnak benne.

A település 1993 óta rendelkezik vezetékes földgázhálózattal. A lakások többségét ezzel fűtik. Az utcák - egy kivétellel - szilárd burkolatúak. A szennyvízcsatorna-hálózat kiépítése jelenleg van folyamatban. Nyáron nagyobb létszámú csoport a Diákotthonban talál szállást, de egyre többen foglalkoznak a külterületeken lévő pincék kiadásával.

Címerünk: Kerektalpú pajzs vörös mezejében, zöld talajon álló, hét-hét ablakkal ellátott (3-2-1-1) kéttornyú, románstílű ezüst templom áll, toronycsúcsain ezüst keresztekkel.
A templom felett, a két torony között nyelével arany koronán átszúrt, élével jobbra fordult kék csatabárd látható. A pajzsot rovátkolt falú, három rovátkolt oromzatú ezüst falkorona díszíti. Pajzstartók, jobbról arany griff, balról természetes színű szarvas.