Kupavár

Látogatóközpont nyitvatartása

Somogyvár, Szent László Nemzeti Emlékhely

LÁTOGATÓKNAK

KAPCSOLAT

Bogdán Hajnalka létesítményfelelős
E-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Telefon: +36 70 197 9902

MEGKÖZELÍTÉS
Cím: 8698. Somogyvár, Besliahegy 64.
A látogatóközpont Somogyvár külterületén, a főút mellett található. A belépőjegy a romkertbe itt vásárolható meg és a romkert is innen közelíthető meg.

NYITVA TARTÁS
március 15 - május 31.: 09:00 - 17:00
június 1 - augusztus 31.:  10:00 - 18:00
szeptember 1 - október 31.: 09:00 - 17:00
november 1 - március 14.: 10:00 - 16:00

Pénztárzárás a nyitva tartási idő befejezése előtt 30 perccel.

JEGYÁRAK A LÁTOGATÓKÖZPONTBA ÉS A ROMTERÜLETRE
Felnőtt: 1200 Ft
Diák vagy nyugdíjas: (diákigazolvánnyal, illetve nyugdíjas OEP igazolvánnyal): 600 Ft
Családi (2 felnőtt és két 14 év alatti gyermek): 2500 Ft
Felhívjuk a Tisztelt Látogatók figyelmét, hogy a bankkártyával történő fizetés jelenleg nem lehetséges. Szíves megértésüket köszönjük!

PROGRAMOK
Állandó kiállítás
A látogatóközpontban interaktív kiállítás tekinthető meg a somogyvári bencés apátság történetéről és az alapító Szent László királyról, a szent és az uralkodó kettősségét vizsgálva.

 

Iskolai csoportok iskolaidőben, szombaton ingyen látogathatják Kupavárat.

Itt megtalálhatja az utazáshoz szükséges fogadónyilatkozatot letölthető formában (doc).

Egykori bencés apátság, Somogyvár

A XI. században emelt, román stílusú és gótikus átépítésű bazilika és apátság romjai mellett felszínre hoztak egy temetőkápolnát, temetőt, és az egész az épületegyüttest körbeölelő középkori várfalat. Az apátság révén Somogyváron a középkor jelentős kultikus és kulturális központja alakult ki. A feltárt, és helyenként rekonstruált romokat ezért 1983-ban nemzeti történelmi emlékhellyé nyilvánították.Az egykori bencés apátság régészeti feltárása 1972-ben kezdődött. A munka, a helyreállítás majd két évtizedig tartott. A hagyomány szerint a szlavóniai hadjáratából hazatérő Szent László király a Várhegy alatt elvonulva fogadalmat tett, hogy itt bencés rendi apátságot alapít. Az 1091-ből származó alapítólevélben a király a franciaországi Saint Gilesből származó bencés rendi szerzeteseknek adományozta a várdomb délkeleti részén felépített, és Szent Egyednek szentelt hatalmas templomot és az apátságot, sőt saját temetkezési helyéül is ezt a szent helyet, a Kupavárhegyet jelölte meg.

Forrás: epulettar.hu

Kupavár - Nemzeti Emlékhely

Szent László királynak köszönhetjük, hogy az általa alapított (1091) - romjaiban is lenyűgöző - bencés apátság fénykorában a francia?magyar kultúra páratlan ötvözete lehetett.
A király a franciaországi Saint-Gilles-i apátság szerzeteseit hívta ide.

Somogyváron a középkor jelentős kultikus és kulturális központja alakult ki, s az 1220-as évektől már a vármegye okiratainak első letéteményese is volt. A környék lakói szőlőműves hospesek, akik virágzó gazdálkodást valósítottak meg. A városiak a településen keresztülvezető hadiutat használva élénk kereskedelmet folytattak, az itteni bor Fehérvárra, Budára és Szegedre is eljutott. Az összeköttetést segítette a -nemzetközi- zarándokforgalom, emellett az apátság bencés szerzeteseinek közvetlen kapcsolata a Földközi-tenger melléki Saint-Gilles-i apátsággal.

A magyar és az európai szellem találkozásának köszönhetően ötszáz éven át Somogyvár az országrész szellemi - közigazgatási központja volt. A levert Koppány vezér ma élő utódai büszkék arra, hogy a szülőfalujuk egykor ? nemes egyszerűséggel mondva - Somogyország közepének számított. A Szent István és Szent László korából örökölt országos politika Somogyvárt - mai fogalmaink szerint fél országrészt irányító - megyeközponttá tette. Méltán lett a feltárt rom - Pusztaszer és Mohács után - nemzetünk harmadik történelmi emlékhelye.

1972-ben kezdték meg az apátság régészeti feltárását. A munkák közel két évtizedig tartottak. Az alapítás 900. évfordulóján, 1991-ben nyitották meg a romokat a látogatók előtt.
1983-tól történelmi emlékhely.

1989-től évente megrendezik az alapító Szent László neve napjához (június 27-i) kapcsolódóan a Szent László Napok rendezvénysorozatot.

Infoblokk honlapra

logo-befektetes

logo-szechenyi

logo-magyary

lofo-eu

elado ingatlanok

Galéria

Ami megdobogtatja a szívünket

Kormorán:
Somogyvár visszavár
c. dala

Ki olvas minket?

Oldalainkat 11 vendég és 0 tag böngészi